Strefa wiedzy

Kompendium wiedzy z zakresu medycyny, dietetyki i prawidłowej suplementacji. Zadbaj z nami o Swoje zdrowie.

Naturalne probiotyki - gdzie je znaleźć?

Lepsza odporność, wsparcie organizmu po terapii antybiotykowej, pomoc w trawieniu i ratunek dla jelita - pewnie wiele razy zdarzało Ci się słyszeć o pozytywnych efektach stosowania probiotyków. Oprócz tego, że w niektórych sytuacjach zalecane jest przyjmowanie suplementów probiotycznych, warto zadbać o regularne spożywanie naturalnych probiotyków. Oto kilka podpowiedzi, gdzie je znaleźć.

Co to jest probiotyk? 

Określenie „probiotyk” (z języka greckiego - „dla życia”) zostało po raz pierwszy użyte w piśmiennictwie w roku 1965. Zgodnie z definicją probiotyk jest preparatem lub produktem, który zawiera odpowiednią ilość żywych oraz dobrze zdefiniowanych mikroorganizmów. Mają one pozytywny wpływ na mikroflorę organizmu gospodarza oraz stan jego zdrowia. Ważne jednak, aby probiotyki były odpowiednio stosowane. Niebagatelne znaczenie ma ich rodzaj oraz ilość. Źródłami dobroczynnych mikroorganizmów są zarówno preparaty farmaceutyczne, jak i produkty żywnościowe. Warto wiedzieć, że probiotykami mogą być nie tylko bakterie (np. bakterie z rodzaju Lactobacillus lub Bifidobacterium), ale także grzyby - w tej grupie przedstawicielem szczepów probiotycznych są drożdżaki Saccharomyces boulardii. 

Naturalne probiotyki - po które artykuły żywnościowe warto sięgać, żeby wesprzeć mikroflorę organizmu? 

Naturalne źródła probiotyków powinny być dodatkiem do diety - dobrze smakują, mają niewiele kalorii, za to bogatą wartość odżywczą. Probiotyki znajdziesz w produktach fermentowanych. Fermentacja jest bowiem nie tylko procesem, który umożliwia zakonserwowanie żywności, ale też zwiększenie jej wartości dietetycznej. Jeżeli więc chcesz wpleść produkty probiotyczne do swojego jadłospisu, postaraj się spożywać:

  • Kiszonki - najpopularniejszym warzywem poddawanym kiszeniu jest kapusta. Oprócz niej można też kisić ogórki, pomidory, paprykę, buraki, brokuły i wiele innych warzyw oraz owoców. Kiszenie opiera się na procesie fermentacji mlekowej, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Oprócz tego, że porcja kiszonek to naturalny probiotyk na Twoim talerzu, dostarczy Ci też sporo ważnej dla zdrowia i odporności witaminy C. Szczegółowe wartości odżywcze kiszonek różnią się jednak w zależności od danego produktu. 
  • Produkty mleczne - przykłady naturalnych źródeł probiotyków z tej grupy to jogurt, kefir, maślanka oraz mleko acidofilne, z czego dwa pierwsze wydają się najchętniej spożywane. Jeśli masz wątpliwości, który produkt wybierać częściej: kefir czy jogurt, musisz wiedzieć, że choć każdy z nich ma swoje walory, za lepsze źródło probiotyków uchodzi kefir. Nie każdy rodzaj jogurtu zawiera żywe kultury bakterii, więc najlepiej, jeśli wybierzesz jogurt probiotyczny, w którym znajdują się dobroczynne szczepy. Ponadto sięgaj po jogurty naturalne, do których nie dodaje się zbędnego cukru. Zarówno jogurty z probiotykami, jak i kefiry, są zazwyczaj dobrze tolerowane przez osoby obarczone nietolerancją laktozy. 
  • Inne, mniej popularne na polskim rynku artykuły spożywcze, takie jak tempeh (produkt wytwarzany na bazie poddanych fermentacji ziaren soi), miso (pasta japońska, produkowana z fermentowanego ryżu, pszenicy lub soi), kombucha (napój uzyskiwany z herbaty poddanej fermentacji przez grzybek japoński), natto (kolejny rodzaj produktu sojowego, otrzymywanego ze sfermentowanych ziaren) i inne.

 

Wiesz już, jak znaleźć naturalny probiotyk, który wesprze Twój organizm. Wcale nie musisz wplatać powyższych produktów do jadłospisu w dużych ilościach. To wręcz niewskazane, gdyż nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi takiej diety będą m.in. wzdęcia i gazy. Warto więc zachować umiar w ich spożywaniu. Koktajl owocowy na kefirze to doskonały pomysł na śniadanie, a porcja kiszonej kapusty albo buraków sprawdzi się jako dodatek do obiadu. To wybór lekki, pyszny i bardzo zdrowy. Smacznego!

Źródła:

Kamińska E. Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania probiotyków na podstawie badań klinicznych przeprowadzonych u dzieci. Medycyna Wieku Rozwojowego, 2012, XVI, 3, 240-251
Czerwionka- -Szaflarska M., Romańczuk B. Probiotyki w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń przewodu pokarmowego u dzieci. Forum Medycyny Rodzinnej 2010, 4, 2, 135 -140 
Kapka-Skrzypczak i wsp. Probiotyki i prebiotyki jako aktywny składnik żywności funkcjonalnej. Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism 2012, 18, 2, 79-83
Palsdottir H.11 Probiotic Foods That Are Super Healthy. https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods Data dostępu: 12.03.2018
Probiotics. https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=156402 Data dostępu: 12.03.2018

Produkty Salvum Lab

Produkty Salvum Lab